MATI KÕRTS (1962) on sündinud Tartus, lõpetanud 1981. aastal Kose keskkooli ja 1987. aastal Tallinna konservatooriumi, kus õppis algul Viktor ja seejärel Rostislav Gurjevi lauluklassis. Peale selle on ta end täiendanud J. Sprogise juures Riias ja 1990. aastal Shen Xiangi meistrikursustel Savonlinnas. Tööd Estonia teatris alustas ta 1981. aastal ooperikoori lauljana, 1981. aastast sai temast aga sama teatri solist. Käesolevast hooajast tegutseb Mati Kõrts aga vabakutselise lauljana.
Aastaid kestnud teatritöö vältel on tema esituses kõlanud pea kõik enamtuntud tenoripartiid: Oberto ja Xerxes (Händeli Alcina ja Xerxes), Lenski (Tšaikovski Jevgeni Onegin), Tamino (Mozarti Võluflööt), Alfredo (Verdi Traviata), Almaviva (Rossini Sevilla habemeajaja), Cassio (Verdi Othello), krahv Homonay (Straussi Mustlasparun), Edvin (Kalmani Silva) jt. Laulja mitmekesises repertuaaris on solistipartiisid oratooriumidest ja klassikalisi vokaaltsükleid.
Mati Kõrts on esinenud ansambliga Evergreen ja laulnud ETFi 1987. aastal tehtud filmis Prelüüd.
1988. aastal võitis ta G. Otsa nim noorte ooperilauljate võistlusel l preemia, 1997. aastal omistati talle aga Harju Maavalitsuse näitlejapreemia.


(Heliloojate Kappide Muusikapäevad Suure-Jaanis 12.-14. juuni 1998 kavast)