Mungakloostri koor Optina Pustõn on asutatud kloostriülema, munkpreester Rostislavi õnnistusel 1996. aastal. 6-9 lauljast koosnev koor on moodustatud Peterburi konservatooriumi vilistlastest, koosseisu kuulub ka kaks kontratenorit ja basso-profundot.
Osaletakse kloostri Peterburi linnakiriku jumalateenistustel, käsutades sinodi (kristlik kirikukogu) ühehäälsete lauluraamatute täisringi. Koostöös teadlastega dešifreeritakse vanu käsikirju, täiendades sellega liturgilist repertuaari. Lisaks kirikumuusikale on repertuaaris vene koorimuusika tippteosed ja rahvalaulu seaded. 2002. aastal esines koor suure eduga Moskva Ülestõusmispüha festivalil. Kontserditurneed on viinud koori mitmesse Euroopa riiki. Itaalias esinesid nad koos Itaalia kammerorkestriga I Solisti Veneti, kellega koostöös valmis Pietro Mascagni missa "Di Gloria" plaadisalvestus. Kooril on ühtekokku andnud välja 5 CDd.
Kunstiline juht Aleksandr Semjonov (1975) on lõpetanud Peterburi konservatooriumis koorijuhtimise ja sümfooniaorkestri dirigeerimise eriala. Sügav huvi vene õigeusu kiriku varajase liturgilise muusika vastu ajendaski teda oma koori looma.



(VIII Suure-Jaani Muusikafestival 18.–23. juuni 2005 kavast)