Suure-Jaani kiriku orel
1937. aastal valminud Suure-Jaani kiriku orel on üks eesti orelimeistrite Kriisade paremini viimistletud pille. Selles on säilinud 1804. aastal Pärnu meistri Andreas Steini poolt valmistatud prospekt ja 5 registrit. Oreli prospekt on eesti kunstiajaloo seisukohalt suure väärtusega. Kõik oreli ülejäänud registrite puitviled on Kriisade endi töö, metallviled pärinevad aga enamuses Laukhuffi firmalt Weikersheimist Saksamaal, nagu see oli tol ajal meie oreliehitajatele majanduslikult kasulikum.
Dispositsiooni on koostanud tollane Tallinna konservatooriumi pro-fessor August Topman. Et oma kodukohas Suure-Jaanis õppisid orelit ja hiljem sellel sageli ka mängisid Artur ja Villem Kapp ning Mart Saar, siis on sel pillil ka muusikaajalooline väärtus.
1998. aastal remontis oreli põhjalikult Hardo Kriisa, mis võimaldab taaselustada ka kunagist Suure-Jaani orelikontsertide traditsiooni.
Kahel korral on Suure-Jaani oreli kõla jäädvustatud ka heliplaadile: 1974. aastal sarjas "Eesti orelid" — mängis Rolf Uusväli ja 1998. aastal esmakordselt CDle –Artur Kapi orelimuusika esitajaiks Aare-Paul Lattik ja Helen Tammeste.

Andres Uibo



(Heliloojate Kappide mälestusele pühendatud II SUURE-JAANI MUUSIKAPÄEVAD 18.—22. juuni 1999 kavast)