EESTI RAHVUSMEESKOOR (RAM) on traditsioonidega ja kogu maailmas unikaalne professionaalne kollektiiv, mille rajas 1944. aastal maestro Gustav Ernesaks. Enam kui poolesaja tegutsemisaastaga on RAM andnud järjepidevalt kontserte Eestis ja endise Nõukogude Liidu territooriumil, aga ka mitmel pool Euroopas, Kanadas, ja USAs. Suurvormides osalemine on RAMi kokku viinud selliste maailmanimega dirigentidega nagu Riccardo Mutti, Leif Segerstam, Neeme Järvi, Esa-Pekka Salonen, Saulius Sondeckis, Eri Klas jpt. Eriti viimastel aastatel on RAMi tegevus oluliseks osaks plaadistamine, muuhulgas ka Deutsche Grammophoni, Warneri ja Sony firmamärgi all. Üks viimaseid suurprojekte oli 1997. aasta kevadel koos Stockholmi Kuningliku Sümfooniaorkestriga Paavo Järvi juhatusel plaadistatud Sibeliuse Kullervo plaadifirmale Virgin Classics. Palju vastukajasid kaasa toonud muusikasündmus oli RAMi USA-turnee 1966. aasta sügisel, kus lisaks arvukatele kontsertidele esineti ka Los Angelesi Sümfoonikutega Esa-Pekka Saloneni juhatusel.
Hetkel 60-liikmelise Eesti Rahvusmeeskoori repertuaaris on aukohal eesti rahvusromantiliste ja kaasaegsete heliloojate koorilooming. Selle kõrval on ruumi ka Euroopa ja maailma autorite meeskooriloomingul. Uus samm muusikalise haarde avardamisel oli koostöö eesti dirigendi Toomas Siitaniga, kelle juhatusel lauldi hispaania renessansiaja meistri Tomas Luis de Victoria koorimuusikat.
Läbi aegade on RAMi juhatanud valdav enamus eesti nimekaid kooridirigente. Praegu on Gustav Ernesaksa alustatut edasi viimas peadirigent ANTS SOOTS, kes on lisaks dirigenditööle tegev ka Eesti Muusikaakadeemia õppejõuna ja Eesti Kooriühingu esimehena. Ants Soots on RAMi kõrval juhatanud ka teisigi koore ja võitnud nendega erinevaid auhindu.


(Heliloojate Kappide Muusikapäevad Suure-Jaanis 12.-14. juuni 1998 kavast)