Eesti Rahvusmeeskoor - RAM on traditsioonidega ja kogu maailmas unikaalne professionaalne kollektiiv, mille rajas 1944. aastal maestro Gustav Ernesaks. Enam kui poolesaja tegutsemisaastaga on RAM andnud järjepidevalt kontserte Eestis ja endise Nõukogude Liidu territooriumil, aga ka mitmel pool Euroopas, Kanadas ja USAs. Osalemine suurvormide ettekandmisel on RAMi kokku viinud selliste maailmanimega dirigentidega nagu Riccardo Muti, Leif Segerstam, Neeme Järvi, Esa-Pekka Salonen, Saulius Sondeckis, Eri Klas ja paljud teised. Eriti viimastel aastatel moodustab RAMi tegevuses märgatava osa plaadistamine, muuhulgas firmade Deutsche Grammophon, Warner ja Sony märgi all. Üks viimaseid suurprojekte oli 1997. aasta kevadel koos Stockholmi Kuningliku Sümfooniaorkestri ja dirigent Paavo Järviga plaadistatud Sibeliuse "Kullervo", mille andis välja plaadifirma Virgin Classics. Palju vastukajasid kaasa toonud muusikasündmuseks tuleb pidada RAMi USA turneed 1996. aasta sügisel, mil lisaks arvukate koorikontsertidele esineti koos Los Angelesi Sümfoonikute ja Esa-Pekka Salosega. 1999. aasta suvel osales RAM Rudolf Tobiase oratooriumi "Joonase lähetamine" ja Artur Kapi oratooriumi "Hiob" ettekannetes Saksamaal.
1999. aasta oktoobris viibis RAM kolmenädalasel kontserdireisil USAs (New York, Chicago, Minneapolis, Ann Arbor, Detroit) ja Kanadas (Toronto), kus toimusid suure eduga a cappella kontserdid ning esinemised Minneapolise ja Detroiti sümfooniaorkestritega Neeme Järvi juhatusel. Detsembris laulis RAM Iisraelis Eri Klasi käe all.
Hetkel 60-liikmelise Eesti Rahvusmeeskoori repertuaaris on aukohal eesti rahvusromantiline ja kaasaegne a cappella looming. Selle kõrval on ruumi ka euroopa ja maailma autorite meeskooriloomingul. Uus samm muusikalise haarde avardamise teel oli koostöö eesti dirigendi Toomas Siitaniga, kelle juhatusel lauldi hispaania renessansiaja meistri Tomas Luis de Victoria muusikat.
Läbi aegade on RAMi juhatanud enamus eesti nimekaid kooridirigente. Praegu on Gustav Ernesaksa alustatut edasi viimas peadirigent Ants Soots, kes on lisaks dirigenditööle tegev ka Eesti Muusikaakadeemia õppejõuna ja Eesti Kooriühingu esimehena. Ta on RAMi kõrval juhatanud mitmeid teisi koore ja võitnud nendega erinevaid auhindu nii kodu- kui ka välismaistel koorikonkurssidel. RAMi peadirigent on Ants Soots.


(V Suure-Jaani Muusikapäevad 20.–23. juuni 2002 kavast)