Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing
  Otsing
 
 
Suure-Jaanis nüüd ka meeste ballett!  
 
   

"Leole"
jaanuar 2008

 

Suure-Jaani kultuurimaja laval astus üles üheksaliikmeline balletirühm - esinejateks rahvatantsurühma Loits mehed. Pärast tormilise aplausiga vastu võetud väikeste luikede tantsu ütlesid esinejad, et eraõpetaja poole pöördusid nad balletitundide võtmiseks pärast suvel Komsomolskis folkloorifestivalil käimist - seal oli enamus rühmi tugeva balletikooliga. Tegelikult oli küll tegu rahvatantsurühma Loits 15. sünnipäeva peo üllatusesinemisega, milleks mehed olid väga tõsiselt valmistunud.
Meeleolukale seitsmekümnendate-kaheksakümnendate stiilis sünnipäevapeole eelnes kontsert Loitsu loitsud. Kontsert oli rühma juhendaja Tiiu Siimu bakalaurusetöö praktiliseks osaks. Tiiu Siim õpib Tallinna Ülikooli kunstide teaduskonna koreograafiosakonnas tantsujuhiks. Tema tööd olid hindama sõitnud juhendaja, koreograafia professor Angela Arraste ja karaktertantsu dotsent Ülle Toming. Angela Arraste rääkis, et loitsude teemaline on ka Tiiu lõputöö teooriaosa Loitsuteema käsitlusi eesti rahvuslikus autoriloomingus, mis tugineb suuresti Mare Kõivu järgmisel aastal ilmuva Väikese loitsuraamatu käsikirjale.
Kontsert-etenduse kava ja kujundus olid põhjalikult läbi mõeldud ja hoolega teostatud. Valgustus, tuled, tekstid, lavakujunduseks kasutatud fotod - kõik koos lõid keskkonna tõeliselt usutavaks loitsimiseks. Loits esitas oma repertuaarist 13 tantsu - Tantsuloits, Ukuaru valss, Puu on puude kõrgune, Kaerajaan, Kodusolemise tants, Loits jt. Abiks olid loitsijad Saaremaalt - tantsurühm Leisberg ja Tartumaaalt - tantsurühm Taara-Upsijad. Et tulemus oli vägev, sellest annab tunnistust ühe vaataja tõdemine, et kuigi tema ei ole eriline rahvatantsu austaja, tuli tal seekord lausa kananahk ihule - nii mõjus oli kontserdi lavastus.
Loitsulistele veel kord õnne sünnipäevaks ja edu edaspidiseks!

 

Suure-Jaani ballett

Suure-Jaani ballett
FOTO: Leili Kuusk

 

Leili Kuusk
 
   
< Tagasi Üles ^
 © Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing