Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing
  Otsing
 
 
125 aastat Mart Saare sünnist  
 
   

"Leole"
oktoober 2007

 

28. septembril möödus 125 aastat helilooja Mart Saare sünnist.
Selle päeva tähistamine algas Suure-Jaanis 8. septembril, kui Viljandimaa koorid kogunesid traditsioonilisele sügispäevale. Päev algas Suure-Jaani kirikus, kus esinesid Kildu ja Olustvere Põhikooli ning Suure-Jaani ja Võhma Gümnaasiumi lastekoorid ning projektkoor Mart Saare Laulikud.
Lastekoorid meenutasid noorte laulupidu, koore juhatasid Valli Pang, Maila Juudas ja Agnes Kurg, klaveril saatis Riina Mankin. Mart Saare Laulikud, kus teiste kõrval laulmas koorijuhid Maret Mölder, Agnes Kurg, Maila Juudas ja Mait Reimann, esitas Aita Tammpere dirigeerimisel Mart Saare laule.
Seejärel austati Suure-Jaani kalmistul Mart Saart ja teisi selles kandis sündinud või tegutsenud muusikuid: heliloojaid Kappe, Julius Vaksi ja Albert Pettineni. Heliloojate Kappida majamuuseumi aeda istutasid koorijuhid Mart Saare auks - loomulikult saare.
Sügispäev jätkus Hüpassaares, kus Guldzahon Jussufi esitas Mart Saare prelüüde ja koorid andsid laululaval kontserdi ning lustisid pärast piknikul. Kaunist sügispäeva sai nautida ka laudteed mööda rabasse minnes.
Saare juubeli tähistamine jätkus aga järgmiselgi päeval, kui Hüpassaares sai kuulata Filharmoonia Kammerkoori, kes esitas Mikk Üleoja dirigeerimisel Mart Saare laule.
Sellega aga helilooja juubeli tähistamine kaugeltki ei lõppenud.
13. septembril toimus Heliloojate Kappide majamuuseumis kontsert "Päikeseloojangu duetid - armastatud klassikat läbi sajandite", kus laulsid Tatjana Timofejeva (sopran, Eesti) ja Hanno Mölderkivi (tenor, Soome), klaveril Maia Moik

23. septembril sai Olustveres nautida segakoori Lehola ja projektkoori Mart Saare Laulikud esinemist. Mõlema koori dirigendiks on Aita Tammpere. Lehola ees oli ka dirigent Agnes Kurg. Vahepalu Brahmsilt ja Kreislerilt pakkus viiuldaja Farruhurz Susi, kes teenis publikult kauakestva aplausi. Klaveril saatis teda Guld˛ahon Jussufi.
Mart Saare Laulikud esitasid Mart Saare laule, Lehola Hermanni, Villem Kapi, Naissoo ja Schumanni loomingut. Projektikooris Mart Saare Laulikud on lauljaid Olustverest, Suure-Jaanist, Viljandist ja Tallinnastki - mitmed neist teiste kooride dirigendid.
Kontsertiga tähistati Aita Tammpere Lehola dirigendiks olemise 45 aastat. Aita Tammpere alustas Olustvere kultuurimajas segakoori juhina 1962. aasta sügisel ja on seda teinud tänaseni - vaid koor on vahepeal Lehola nime võtnud. Loodetavasti jätkub Aital tervist, jõudu ja tahtmist koos Leholaga järgmiste verstapostideni rühkida.

28. septembril esitles Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum Hüpassaare muuseumis väiketrükiste sarjas Elavik ilmunud kuuendat raamatut „Põhjavaim. Valik Mart Saare ja Tuudur Vetiku kirju, mõtteid, mälestusi, luuletusi.“. Hüpassaarde oli Mart Saare sünniaastapäeval kogunenud 15 inimest Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumist, Viljandi Muuseumist ja mujaltki. Raamatu koostaja Tiiu Tosso meenutas Mart Saart ja Maret Tomson Hüpassaare lähedalt pärit muusikateadlast Johannes Jürissoni. Vahepaladeks kuulati Mart Saare klaveriloomingut.
Õhtul toimus Kappide muuseumis Martti Raide klaverikontsert, kus olid kavas tänavuste juubilaride Franz Schuberti (210), Philip Glassi (70) ja Mart Saare (125) teosed. Saare loomingust tuli ettekandele Eesti süit nr 2.
29. septembril kulmineerusid üritused Eesti Segakooride Liidu eestvõttel ja koostöös Suure-Jaani Vallavalitsusega läbi viidud Mart Saar 125 laulupäevaga. Päev algas kontserdiga Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilastelt Suure-Jaani kultuurimajas. Üles astusid I Mart Saare nimelise noorte lauljate konkursi, mis toimus X Suure-Jaani Muusikafestivali raames juunikuus, laureaadid. Esitati 18 Mart Saare soololaulu. Väga südamlikult mõjus 1940. aastal Jüri Vainaru tekstile kirjutatud Hällilaul, mille esitas konkursil II koha saavutanud Rainer Vilu.
Järgnes mälestushetk Mart Saare haual ja kooride kontsert Suure-Jaani kirikus. Mart Saare sünniaastapäeva oli tähistama sõitnud lauljaid pea kolmekümnest Eestimaa koorist. Kahju vaid, et meie enda lauljad ei olnud võimalust vabariigi teiste kooride ees esineda tõsiselt võtnud - Ilmatari ja Koidu ühendatud koosseis ei küündinud kahe tosinanigi! Kirikutäie ühendkoori esitus oli aga emotsionaalselt väga mõjus. Kui ülejäänud kontsertidel oleks oodanud vallarahva suuremat huvi, siis koorikontserdil oli tegemist, et vähesedki kohale tulnud huvilised kirikusse mahuksid - kogu kiriku olid täitnud koorid, kuulajatele jäid põhiliselt seisukohad. Päeva lõppes kooride piknikuga Hüpassaares, kuhu osa lauljad oma sõnul esimest korda sattus.

 

Ühendkoor Hüpassaare laululaval. Esimest korda on maakonna kooride sügispäeval ka lastekooride lauljad

Ühendkoor Hüpassaare laululaval. Esimest korda on maakonna kooride sügispäeval ka lastekooride lauljad.
FOTO: Leili Kuusk

foto

Lehola
FOTO: Leili Kuusk

foto

45 aastat Lehola dirigendina töötanud Aita Tammpere
FOTO: Leili Kuusk

 

 

Leili Kuusk
 
   
< Tagasi Üles ^
 © Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing