Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing
  Otsing
 
 
Mart Saare sünniaastapäev algas laulupäevaga  
 
   

"Sakala"
12.september 2007

 

Läinud laupäeval kogunesid Viljandimaa koorid laulupäevale, et tähistada helilooja Mart Saare 125. sünniaastapäeva, mis on 28. septembril.

 

Päev algas Suure-Jaani kirikus, kus esinesid Kildu ja Olustvere põhikooli ning Suure-Jaani ja Võhma gümnaasiumi lastekoor ning projekt-koor Mart Saare Laulikud.
Lastekoorid meenutasid oma etteastega noorte laulupidu. Koore juhatasid Valli Pang, Maila Juudas ja Agnes Kurg ning klaveril saatis Riina Mankin. Mart Saare Laulikud esinesid Aita Tammpe-re dirigeerimisel. Teiste kõrval laulsid Mart Saare palu koorijuhid Maret Mölder, Agnes Kurg, Maila Juudas ja Mait Reimann.

Kalmistul ja Hüpassaares

Kirikust suundusid lauljad kalmistule, kus austati Mart Saart ning heliloojaid Kappe, Albert Julius Vaksi ja Albert Pettineni. Kappide majamuuseumi aeda istutasid koorijuhid saarepuu.
Sügispäev jätkus Hüpassaares, kus Guldžahon Jussufi esitas Mart Saare prelüüde ning koorid andsid laululaval kontserdi ja lustisid pärast piknikul. Kaunist sügispäeva sai nautida ka laudteed mööda rabasse minnes.
Mart Saare juubeli tähistamine jätkus järgmiselgi päeval, kui Hüpassaares võis filharmoonia kammerkoori esituses kuulata tema laule. Dirigeeris Mikk Üleoja.

Aastapäeva tähistamine jätkub

13. septembril on heliloojate Kappide majamuuseumis kontsert «Päikeseloojangu duetid — armastatud klassika läbi sajandite». Esinevad sopran Tatjana Timofejeva Eestist ja tenor Hanno Mölderkivi Soomest, klaveril Maia Moik.
23. septembril saab Olustveres nautida segakoori Lehola ja projektkoori Mart Saare Laulikud etteasteid.
28. septembril kell 14 esitleb teatri- ja muusikamuuseum Hüpassaares väiketrükiste sarjas «Elavik» ilmunud kuuendat raamatut «Põhjavaim. Valik Mart Saare ja Tuudur Vetiku kirju, mõtteid, mälestusi, luuletusi».
Samal päeval kell 18 on Kappide muuseumis Martti Raide klaverikontsert. Kavas on tänavuste juubilaride Franz Schuberti (210), Philip Glassi (70) ja Mart Saare teosed. Saare loomingust tuleb ettekandele «Eesti süit nr. 2».
29. septembril kulmineeruvad üritused Eesti segakooride liidu eestvõttel ja koostöös Suure-Jaani vallavalitsusega heliloojale pühendatud laulupäevaga. Päev algab kell 12 SuureJaani kultuurimajas kontserdiga Mart Saare loomingust muusikaakadeemia üliõpilastelt. Järgnevad mälestushetk helilooja haual ja kooride kontsert Suure-Jaani kirikus. Päeva lõpetab kell 16 Hüpassaares algav kooride piknik.
29. septembri kontserdid on kuulajatele tasuta.

 

Koorujuhid istutasid Mart Saare auks saarepuu.

Koorujuhid istutasid Mart Saare auks saarepuu.
FOTO: Leili Kuusk

 

 

Leili Kuusk,
Suure-Jaani valla avalike suhete spetsialist
 
   
< Tagasi Üles ^
 © Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing