Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing
  Otsing
 
 
Juubelifestivalil säravad vaid hoolikalt valitud pärlid  
 
   

"Sakala"
16.juuni 2007 

 

Suure-Jaani kultuurimaja töötajad Maret Aaboja (esiplaanil) ja Tiiu Sepp festivali reklaamplankudega, mis nüüd ehivad kõiki linna viivaid teeotsi.

Suure-Jaani kultuurimaja töötajad Maret Aaboja (esiplaanil) ja Tiiu Sepp
festivali reklaamplankudega, mis nüüd ehivad kõiki linna viivaid teeotsi.
FOTO: Elmo Riig

 

Täna algavale kümnendale Suure-Jaani muusikafestivalile tulevad kohaliku peakorraldaja Maret Aaboja sõnul esinema üksnes valitud pärlid.

 

KONTSERDID
16.—23. juunini aset ieidval kümnendal Suure-Jaani muusikafestivalil esinevad ERSO ja Peep Lassmann; muusikaakadeemia ooperistuudio üliõpilased; Aare Tammesalu (tšello), Andres Uibo (orel) ja Ka Bo Chan (kontratenor); Olav Ehata; Optina Pustõn; RAM ja Metsatöll; Tobiase keelpillikvartett; Aavo Otsa muusikastuudio; soo-orkester ja Hendrik Relve; Pärnu linnaorkester Jüri Alperteni ja ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel.
Antakse kontsert Dietrich Buxtehude loomingus ning kohvikus Arturi Juures on lõunatunnid helilooja Olav Ehata, Optina Pustõna liikmete, lõõtspiilimängija Tarmo Noormaa, laulja Mati Palmi ja saksofonist Villu Veskiga. Korraldatakse Mart Saare nimeline lauluvõistlus.

Allikas: korraldajad


Kõigepealt nimetas Maret Aaboja ERSO-t, kes oli kohal ka esimesel festivalil.
«Kirikusse nad ei mahu. Seekord mängib sada riikliku sümfooniaorkestri meest gümnaasiumi uues spordihoones. Selleks puhuks pannakse vai-badki maha,» rääkis ürituse korraldaja.
«Eesti Kontserdi asjatundjad käisid saali uurimas ja ütlesid, et see sobib,» hajutas ta kahtlusi, mis võiksid harjumatu kontserdipaiga tõttu tekkida.

Võimas avakontsert

ERSO kavas on kõigi kolme, Eugen, Artur ja Villem Kapi looming ning Edvard Griegi klaverikontsert a-moll op. 16. Solist on professor Peep Lassmann.
Kaheksa päeva kestva festivali kava silmitsedes tunnistas Maret Aaboja, et kõiki esinejaid on võimatu üles lugeda. Üks suuremaid publikumagneteid on aga kahtlemata «Raua needmine» RAM-i ja Metsatöllu esituses Lõhavere linnamäel 20. juunil.

Mäel ja soos

Raskusi võib tekkida autode parkimisega, sest linnamäe ümber on haritud põllud. Sellepärast soovitavad korraldajad varem kohale tulla, et oleks aega viimane kilomeeter kaunist loodust nautides jalgsi kontserdipaika kõndida.
Kuulsatest esinejatest on Suure Jaanis Mati Palm, Tobiase keelpillikvartett, Peterburi mungakloostri koor Optina Pustõn ja ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel.
Ära ei jää ka päikesetõusu-kontsert Hüpassaare soosaarel, kus soo-orkester mängib Griegi ja loodusest kõneleb Hendrik Relve.
23. juuni õhtul kell üheksa süütab festivali kunstiline juht Andres Uibo SuureJaani laululaval jaanitule.

Kultuuri kõrgkiht koos

Artur Kapi ühingu juhatuse liige Aave Toomsalu ütles, et loodab festivalil kohata paljusid endisi Suure-Jaani elanikke, kes tulevad koju ja rõõmustavad koos omakandi rahvaga.
«Linna elu muutub sel ajal tunduvalt — siia tuleb ju kokku Eesti kultuuri kõrgkiht. Kui palju neid väikseid kohti on, kuhu kiirel jaanipäevaeelsel ajal leiavad tee nii paljud ja andekad muusikud ning nende loomingu austajad? Aga meie võime uhkusega öelda, et Suure-Jaani festivali peetakse juba kümnendat aastat,» lausus ta.
Aave Toomsalu ise lubas minna igale kontserdile, kuhu vähegi jõuab.
«Optina Pustõn on üks minu lemmikuid, samuti õigeusu kirik oma soojuse ja hea akustikaga. Kindlasti tahaks kuulata avakontserti ERSO-lt ja kohtuda Olav Ehalaga. Mati Palm on vana kooli härrasmees, kelles on aatelisust. Ta püüab anda endast kõik, et meie muusikapidu kestaks. Samuti Andres Uibo, kellest on saanud juba Suure-Jaani patrioot,» kõneles Aave Toomsalu, lisades oma eelistuste hulka ka Aavo Otsa noored puhkpillimängijad.
Jaanipäevaeelne nädal kuulsate heliloojate kantsis SuureJaanis pakub muusika-rõõmu tuhandetele.

 

Tiina Sarv
 
   
< Tagasi Üles ^
 © Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing