Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing
  Otsing
 
 
Mis ajab eestlased jaaniajal sohu?  
 
   

"Kesknädal"
27.juuni 2007

 

Oleme juba peaaegu harjunud, et jaanipäeva järel kuuleme raadiost-telerist kurba statistikat hukkunud ja uppunud purjutajate kohta. Jaani juurde nagu kuuluksidki lahutamatu osana rohke alkoholipruukimine koos liigse lihasöömisega. Ometi on jaaniajal võimalik valida ka hoopis teistsugust meelelahutust. Viis aastat on Suure-Jaani vald kutsunud inimesi öösel vastu 23. juunit sohu muusikat kuulama. Kontsert toimub Hüpassaare rabasaarel kell kolm öösel - nii jõutakse viimase looni, milleks on Griegi „Hommikumeeleolu", just päikesetõusu eel.
Kui Suure-Jaani muusikafestivali korraldajatel viis aastat tagasi pisut pöörasena tundunud mõte tuli, ei osanud keegi arvata, kas inimesed ikka viitsivad südaööl rappa sõita ja rohkem kui kilomeetri pikkust laudteed hanereas rabasaarele Griegi, Bachi ja Artur Kapi loomingut kuulama minna. Kuid kõik läks paremini kui osati loota - kuulajaid kogunes rohkem kui kolmsada. Kaunile muusikale lisandus võrratu elamus päikesetõusust.
Järgmisel aastal olid korraldajad jälle küsimuse ees: kui palju inimesi öösel rappa kontserdile tuleb? Murelikuks tegi hilisõhtul alanud vihmasadu. Aga öökontserdil oli juba oma publik, kes oli tuttavategagi oma elamusest, mis saadud looduse ja muusika koosmõjust, rääkinud. Need inimesed ei peljanud vihma - on ju ütlemine, et pole halba ilma, on vaid halb varustus. Nii kuulaski pool tuhat vihmavarjude all ja kilekeepides inimest Tobiast, Villem Kappi ja Saart. Lõpetuseks nagu alati Griegi „Hommikumeeleolu" koos päikesetõusuga.
Siiani toimunud viiest kontserdist on kahel sadanud. Kord lisas Griegi muusikale värve kauge kõuekaja. Ometi on alati olnud võimalik päikesetõusu nautida. Eks ole see ime! Või on see tasu inimestele, kes oskavad nautida võrratut muusikat ja kaunist loodust ning nende koosmõju? Ning saladuskatte all võib öelda, et just pärast vihma ning uduga on päikesetõusud eriti värvikad ja kaunid.
Kolmandal aastal oli soo-orkestri kõrval publikumagnetiks võrratu Jassi Zahharov. Sookontserdi kuulsus ja tuntud esineja tõid rabasaarele juba üle tuhande inimese.
Meile teadaolevalt teist samasugust kontserti maailmas veel ei korraldata.

 

Suveöö jaheduses soo-orkestrit kuulamas.

Suveöö jaheduses soo-orkestrit kuulamas.
FOTO: Leili Kuusk

 

Leili Kuusk
 
   
< Tagasi Üles ^
 © Rahvusvaheline Artur Kapp'i Ühing